Rangan manuaaliterapia

Koiran selkäranka koostuu eri osista: kaularanka (7 nikamaa), rintaranka (13 nikamaa), lanneranka (7 nikamaa), ristiluu (3 yhteenluutunutta nikamaa) ja häntäranka (noin 20 nikamaa, vaihtelee yksilön mukaan). Kaikissa nikamissa kuuluu olla liikkuvuutta viereiseen nikamaan nähden. Yleisiä selän ongelmia koirilla ovat lihaskireyksien aiheuttamat häiriöt ja kiputilat. Mikäli koiralla on rakenteellisia heikkouksia tai lihaskireyksiä, ne voivat aiheuttaa liikerajoituksia myös rankaan. Jos nikamien fasettipintojen liike on rajoittunutta, voi syntyä fasettilukkoja. Niitä rangan manuaaliterapialla ja mobilisoinnilla avataan.


Selkäranka tukee kehoa. Suojassa sen sisällä kulkee selkäydin, joka on osa keskushermostoa. Selkärangan nikamien välistä lähtee ääreishermoja eri puolelle kehoa. Hermosto säätelee elintoimintoja ja selkärangan kunto vaikuttaa selkäytimen ja sisäelinten väliseen hermoviestintään. Häiriöittä toimiva hermoviestintä on terveyden kannalta äärimmäisen oleellinen. Esimerkiksi viimeisten rintanikamien alueelta lähtee hermotus ohutsuolistoon ja hermoviestinnän häiriöt tällä alueella voivat aiheuttaa ongelmia ohutsuolen toiminnassa ja häiritä ravinnon imeytymistä.

Mitä tulee tehdä, jos havaitaan ryhtivirheitä tai poikkeamaa rangan tai raajojen liikkeessä? Tilanteen seuraaminen ei auta, poikkeama tulee korjata mahdollisimman pian. Lihaskalvot tukevat lihaksistoa ja kun koiran asento on virheellinen, lihaskalvot muokkaantuvat tukemaan virheasentoa. Kun kroppa ehtii kunnolla mukautumaan virheelliseen ryhtiin, ongelman korjaaminen viekin jo enemmän aikaa.


Rangan mobilisointi tarkoittaa sen manuaalista liikehoitoa. Nikama nikamalta rankaa käydään läpi ja tunnustellaan nikamien joustoa kaikkiin liikesuuntiin ja -laajuuksiin. Nikamien traktio- eli vetohoito antaa nikamaväleihin tilaa ja vähentää painetta välilevyillä. Monesti koiran, niin kuin meidän ihmistenkin, rangasta joku fasettilukko löytyy. Suurin osa fasettilukoista saadaan aukeamaan jo mobilisoinnilla. Mikäli ei, järeämpi terapiamuoto on rangan manipulaatio.


En itse vielä suorita rangan manipulointia, opiskelujen edetessä tulen kyllä tekemään sitäkin. Teen rangan mobilisointia ja traktiohoitoa – usein jo rangan joustoa ja liikkuvuutta tunnustellessa jokin lukko napsahtaa auki!

kuva: https://www.imaios.com/
Scroll to Top