Rangan manuaaliterapia
Koiran selkäranka koostuu eri osista: kaularanka (7 nikamaa), rintaranka (13 nikamaa), lanneranka (7 nikamaa), ristiluu (3 yhteenluutunutta nikamaa) ja häntäranka (noin 20 nikamaa, vaihtelee yksilön mukaan). Kaikissa nikamissa kuuluu olla liikkuvuutta viereiseen nikamaan nähden. Yleisiä selän ongelmia koirilla ovat lihaskireyksien aiheuttamat häiriöt ja kiputilat. Mikäli koiralla on rakenteellisia heikkouksia tai lihaskireyksiä, ne voivat aiheuttaa liikerajoituksia myös rankaan. Jos nikamien fasettipintojen liike on rajoittunutta, voi syntyä fasettilukkoja. Niitä rangan manuaaliterapialla ja mobilisoinnilla avataan.
Selkäranka tukee kehoa. Suojassa sen sisällä kulkee selkäydin, joka on osa keskushermostoa. Selkärangan nikamien välistä lähtee ääreishermoja eri puolelle kehoa. Hermosto säätelee elintoimintoja ja selkärangan kunto vaikuttaa selkäytimen ja sisäelinten väliseen hermoviestintään. Häiriöittä toimiva hermoviestintä on terveyden kannalta äärimmäisen oleellinen. Esimerkiksi viimeisten rintanikamien alueelta lähtee hermotus ohutsuolistoon ja hermoviestinnän häiriöt tällä alueella voivat aiheuttaa ongelmia ohutsuolen toiminnassa ja häiritä ravinnon imeytymistä.
Mitä tulee tehdä, jos havaitaan ryhtivirheitä tai poikkeamaa rangan tai raajojen liikkeessä? Tilanteen seuraaminen ei auta, poikkeama tulee korjata mahdollisimman pian. Lihaskalvot tukevat lihaksistoa ja kun koiran asento on virheellinen, lihaskalvot muokkaantuvat tukemaan virheasentoa. Kun kroppa ehtii kunnolla mukautumaan virheelliseen ryhtiin, ongelman korjaaminen viekin jo enemmän aikaa.
Rangan mobilisointi tarkoittaa sen manuaalista liikehoitoa. Nikama nikamalta rankaa käydään läpi ja tunnustellaan nikamien joustoa kaikkiin liikesuuntiin ja -laajuuksiin. Nikamien traktio- eli vetohoito antaa nikamaväleihin tilaa ja vähentää painetta välilevyillä. Monesti koiran, niin kuin meidän ihmistenkin, rangasta joku fasettilukko löytyy. Suurin osa fasettilukoista saadaan aukeamaan jo mobilisoinnilla. Mikäli ei, järeämpi terapiamuoto on rangan manipulaatio.
Teen rangan mobilisointia ja traktiohoitoa (opiskelujen edetessä myös manipulointia) – usein jo rangan joustoa ja liikkuvuutta läpikäydessä ja tunnustellessa jokin lukko napsahtaa auki!
SI-NIVEL
SI-nivelen nimi tulee latinan kielestä ”articulatio sacroiliaca” eli suomeksi risti-suoliluunivel. Se niveltää nimensä mukaisesti ristiluuta, joka on lannerangan jatkeena sekä suoliluuta, joka on osa lantiokoria. Tämän nivelen kulmat ja liikkuvuus voi hiukan poiketa rodusta riippuen, mutta niin koirilla kuin meillä ihmisillä SI-niveleen kohdistuu suuret voimat ja kova rasitus, joten se on suhteellisen altis toimintahäiriöille eli virheasennoille tai lukkiutumiselle.
SI-nivelen liikkumattomuus, jumiutuminen ja muut toiminnalliset häiriöt voivat heijastua kehossa yllättävänkin laajalle. Toimintahäiriötä SI-nivelessä voi epäillä, jos
- takaraajan tai -raajojen liikelaajuus on pienentynyt
- ristiluun alue on kosketusarka tai koira mielellään tarjoaa sitä hierottavaksi
- koira empii, kun sen pitäisi istua tai hypätä
- lantio vaikuttaa epäsymmetriseltä tai koira liikkuu käynnissä ja ravissa selkeästi vinossa (myös peitsaaminen voi yleistyä)
- lantion ja lannerangan alue on jäykkä tai kipeä ja muut syyt on suljettu pois
- takapään lihakset tuntuvat aina vaan olevan kireät ja jumissa
- koira oireilee ja on jäykkä erityisesti liikkeelle lähtiessään, maattuaan pitkään paikallaan
- koiralla on ylösnousuongelmia (erityisesti äkillisesti muuttunut tilanne), takapää ei tahdo nousta
- koira pompottaa toista takaraajaa liikkeessä
- lantion keikutus on liikkuessa lisääntynyt