Iirisanalyysissä eli iridologiassa tutkitaan silmien värikalvoihin muodustuneiden merkkien perusteella ihmisen tai eläimen terveydentilaa. Silmien värikalvojen tutkimisesta on aikakirjoissa merkintöjä jo ennen ajanlaskumme alkua, mutta iirisanalyysia kehitettiin uudelleen 1800-luvun lopulla Unkarissa ja samoihin aikoihin Ruotsissa. Iirisanalyysi on viime vuosina saanut yhä enemmän tunnustusta myös virallisen lääketieteen piirissä, ja menetelmä on jo laajassa käytössä Saksassa, Englannissa, Ranskassa ja Ruotsissa.
Kun katsoo silmää läheltä, meillä kaikilla iiriksessä näkyy erilaisia tummia ja vaaleita merkkejä ja täpliä sekä värimuunnoksia ja muitakin merkkejä, jotka voivat merkitä sairaustiloja, heikkouksia tai vaurioita elimistössä. Pitkäaikaisen tutkimisen ja käytännön kokemusten perusteella on löydetty eri elintoimintojen topograafiset paikat iiriksissä. Löydösten ja tutkimisen perusteella on piirretty nykyisin käytössä olevat iiriskartat.
Iridologia on yksi harvoista tunnetuista menetelmistä, jolla pystytään selvittämään synnynnäiset rakenteelliset vahvuudet ja heikkoudet, sekä koko kehossa että yksittäisten elinten kohdalla, jopa neljä sukupolvea taaksepäin. Lisäksi iiriksestä selviää henkilön perusrakenne, perityt heikkoudet ja vahvuudet, terveyden nykytila sekä ravinnon tai ympäristön vaikutukset elimiin tai kudoksiin. Iirisianalyysissä tarkastellaan kudoksen toimivuutta ja elinvoimaisuutta, jolloin kudoksessa tapahtuvat muutokset näkyvät silmässä jo paljon ennen oireiden ilmaantumista. Iiristutkimuksen suuri vahvuus onkin sen ennaltaehkäisevässä ominaisuudessa.
Yhä selvemmin nähdään iiristutkimuksen merkitys myös siinä, että sen avulla voidaan ymmärtää oikean ravinnon ja elintapojen merkitys vaurioituneiden tai heikkojen kudosten korjaamisessa.
Iiriksiä analysoimalla voidaan selvittää
- Kehon ja elimistön rakenne, sen heikkoudet ja vahvuudet
- Perityt ominaisuudet, niin vahvuudet kuin alttius sairauksiin
- Hermoston kunto
- Kehon happamuus- ja tulehdustaso
- Toksiinien eli ravinteista ja lääkeaineista peräisin olevien kuona-aineiden sekä ympäristön tuottamien myrkkyjen määrät ja sijainti elimistössä
- Kehon ravintotarpeet, mitä lisäravinteita mahdollisesti tarvitaan ja minne
- Hoidon vaikutuksen seuraaminen eli kuinka hyvin elimistö reagoi annettuun hoitoon ja elintapojen muutokseen