Kraniosakraaliterapia

Mitä se on?

Kraniosakraaliterapia on manuaalinen terapiamuoto, joka perustuu kehon kraniosakraalijärjestelmän hoitoon. Kraniosakraalijärjestelmä muodostuu kallon (kranio) luiden, selkärangan ja lantion alueen (sakraali) välisestä kalvoverkostosta, jossa aivot ja selkäydinneste (aivo-selkäydinneste) liikkuvat ja vaikuttavat kehon toimintaan. Kraniosakraalijärjestelmä on toiminnallinen kokonaisuus, joka tuottaa, kierrättää ja imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Tämä neste ympäröi ja huuhtelee aivoja ja liikkuu selkäytimessä. Aivo-selkäydinnesteen liikerytmi on fysiologinen, kuten vaikkapa sydämen syke tai hengitys.

Kraniorytmiä kuuntelemalla etsitään kehon epätasapainotiloja tai tiukkoja alueita. Jos rytmi on estynyt, hidastunut tai muuttunut, se kertoo häiriöistä. Kraniosakraaliterapia sopii kaikille. Kehon kraniosakraalirytmi voi muuttua eri syistä, kuten tiineyden aikana, synnytyksessä, psyykkisen tai fyysisen trauman kautta, ylirasituksesta, stressistä tai epäsopivasta ruokavaliosta. Nämä muutokset voivat ilmetä kehossa asentovirheinä, liikkeen rajoittumisena, selkäkipuina, hengitysvaikeuksina ja ahdistuksena.

Kraniosakraalihoito on kokonaisvaltainen, hellä ja pehmeä manuaalinen hoitomuoto, jonka avulla tuetaan ja ohjataan kraniosakraalijärjestelmää tasapainottumaan ja sitä kautta stimuloidaan kehon itsekorjautumismekanismia aktivoitumaan. Kraniosakraaliterapia pyrkii vapauttamaan kehon jännitystä kevyellä manipulaatiotekniikalla, jonka avulla voidaan havaita muutoksia kehon asennossa ja olotilassa yleensä jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Kranion vaikutukset

Kraniosakraaliterapialla voidaan vaikuttaa keskushermostoon, sekä autonomiseen että ääreishermostoon. Koska hermosto kontrolloi ja ohjaa kehon eri järjestelmiä, on kraniolla vaikutusta myös sisäelimiin, kudoksiin ja soluihin, jotka ovat kaikki kalvojärjestelmän ympäröimiä.

Koiran tuntemukset hoidossa

Eläimet reagoivat kraniohoitoon kukin omalla tavallaan. Jotkut ottavat hoitoa vastaan mielellään ja rentoutuvat, toiset saattavat vastustella kehon tuntemuksia ja reagoivat kireisiin alueisiin eri tavalla. Oman kokemuksen mukaan koira yleensä rentoutuu hoitoon ja saattaa vaipua syvään uneenkin. 

Scroll to Top